Često imate problema sa boli u trbuhu, grčevima, nadutosti i mučninom ? Napravite DNA test intolerancije laktoze i eliminirajte uzrok probavnih smetnji.
Intolerancija laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera – laktoze. Kod većine ljudi sposobnost probave laktoze znatno se smanjuje već nakon druge godine života. Kada organizam prestane učinkovito probavljati laktozu, uzimanje mlijeka, mliječnih proizvoda i ostalih proizvoda koji sadrže makar i tragove laktoze (kruh, pahuljice, instant juhe, grickalice…) može izazvati razne tegobe poput boli u trbuhu, grčeva, nadutosti, mučnine, problema s vjetrovima i proljev. Intolerancija na laktozu izaziva probavne probleme koji mogu znatno smanjiti kvalitetu života. Ako se ovakvi simptomi pojave kod djece, nikako ih se ne smije ignorirati. Oko 20% ljudi ima simptome zbog kojih sumnjaju na ovu dijagnozu, iako nikad nisu napravili test. Intoleranciju na laktozu važno je razlikovati od alergije na mlijeko jer je intolerancija na laktozu problem probavnog sustava, dok kod alergije na mlijeko reagira imunološki sustav. Simptomi intolerancije na laktozu postanu vidljivi u ranom djetinjstvu ili u razdoblju adolescencije.

Zašto se testirati?
Učestalost intolerancije na laktozu u Hrvatskoj iznosi čak 20%. Imate li želučano-crijevne probleme s gore navedenim simptomima (osobito nakon konzumacije mlijeka i/ili mliječnih proizvoda), svakako se preporuča napraviti test intolerancije na laktozu. Testiranje je važno jer pozitivan rezultat omogućuje što skorije uvođenje adekvatne prehrane, a ako je rezultat negativan i ona se eliminira kao uzrok probavnih smetnji, problem se može usmjeriti prema drugoj dijagnozi.

Kako se testirati?
Laboratorij tvrtke Genos jedini u široj regiji koristi tehnologiju pirosekvenciranja na temelju koje se otkriva genska podloga intolerancije na laktozu tj. nedvojbeno se otkriva postoji li netolerancija ili ne. Ova metoda omogućuje otkrivanje intolerancije na laktozu prije nego se pojave karakteristični simptomi, stoga se odgovarajućom prehranom može potpuno izbjeći pojava simptoma uopće.

Kako se provodi testiranje?
Testiranje se provodi analizom DNA iz uzorka brisa sluznice usne šupljine. Postupak izuzimanja uzorka u potpunosti je bezbolan i traje svega 10-15 sekundi.
Test je bezbolan i 100% učinkovit.

“Nepodnošenje laktoze uvjetovano je genima.”
dr.sc. Vedrana Škaro, voditeljica analitičkog DNA laboratorija

You might also like these post :

Comments are closed