Ultrazvuk abdomena (UZV) je neinvazivna metoda kojom se pomoću uzv sonde pregledavaju organi u trbušnoj šupljini.

Organi koji se mogu pregledati tom metodom su : jetra, gušterača, žuč i žučni vodovi, bubrezi, slezena, abdominalna aorta, paraaortalno područje, limfni čvorovi, mokraćni mjehur, prostata.
Da bi pretraga uspjela važna je priprema i suradnja samog pacijenta. Pregled otežavaju zrak i sadržaj u crijevima pa treba posebno paziti na prehranu prije pregleda.
Dovoljno je da pacijent ne uzima hranu najmanje 6 sati prije samog pregleda. Dan prije pregleda poželjno je jesti laganu hranu. Treba izbjegavati jako masnu i začinjenu hranu, hranu koja napuhuje, odn. koja stvara puno plinova (grah, mahune, hrana s lukom, grašak, majoneza…), svježe voće i povrće, mlijeko i mliječne prerađevine. Pacijenti koji imaju neredovnu stolicu trebaju 3-4 dana prije pretrage uzeti sredstvo za čiščenje, a dalje se držati pripreme s laganom hranom. Preporučuje se jesti prepečenac, juha s piletinom, tjestenina.

Na pregled je potrebno ponijeti ranije nalaze UZV-a, nalaze krvi i nalaze specijaliste koji je tražio pretragu

Pretraga je potpuno bezbolna, brza i sigurna a nalaze ćete dobiti odmah!

You might also like these post :

Comments are closed