2x250ml Ulja crnog kima I klase – Nigella sativa L. R. Sadrži proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline Sadrži tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten Moguće osobno preuzimanje uz kupon u sjedištu ponuđača Moguća dostava na području RH   Crni kim (Nigella sativa L. Ranunculaceae) je biljka porijeklom iz južne Azije. Korištenje crnog kima proteže se tisućama godina unatrag od drevnog Egipta, preko Biblije i Starog zavjeta te proroka Muhameda pa sve do današnjih dana. Suvremena znanost istražuje ga tek nešto više od 50 godina, ali ta su znanstvena otkrića jednako veličanstvena kao i čudesne, mistične predaje o crnom kimu, o njegovom ulju ponajviše. Sjemenke crnog kima sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih cijenjenih sastojaka. Najvrjedniji sastojak crnog kima su nezasićene masne kiseline, koje vraćaju ravnotežu lipidima u organizmu. Ulje crnog kima koje se dobiva tiještenjem sjemenki crnog kima, sadrži oko 24% jednostruko nezasićenih i 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Nezasićene masne kiseline su esencijalne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. S uljem crnoga kima u organizam dospijevaju korisne višestruko nezasićene masne kiseline. Bio ulje crnog kima bogato je omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama i stoga se preporuča za široku upotrebu jer su neke od najraširenijih bolesti današnjice uzrokovane nedostatkom upravo tih kiselina u prehrani čovjeka. Omega-3 masne kiseline povezane su sa snižavanjem broja upalnih procesa u organizmu koji dovode do bolesti kao što su rak, reumatski artritis, začepljenje arterija, oslabljeni imunitet. Omega-6 masne kiseline od velikog su značaja kod ublažavanja problema artritisa, dijebetesa i kožnih bolesti. Najveći značaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina leži u njihovom omjeru. Ako je taj omjer pravilan u organizmu nastaje ravnoteža metabolita eikosanoida, a ona je važna za homeostazu kompletnog organizma. U ulju crnog kima također se nalaze i omega-9 masne kiseline. Omega-9 su vrlo važne kod začepljenja krvnih žila jer sprječavaju kolesterol da se lijepi za stjenke krvnih žila. Osim tog, ulje crnog kima preporuča se za ublažavanje simptoma alergija, astme i atopijskog dermatitisa, za što su također zaslužne nezasićene masne kiseline.

You might also like these post :

Comments are closed